Régió

Aradi krónika

A magyar sajtó napja a Maros partján

. Vissza az elejére.

Hagyománnyá vált, hogy minden évben az augusztus elseje után következő szombaton tartják meg az Aradi Magyar Sajtó Napját. A szakma így emlékezik arra, hogy 1861-ben ezen a napon indult az első magyar napilap, az Alföld, amely aztán több mint három évtizeden keresztül a délkeleti régió legismertebb sajtóorgánuma lett. Az ünnepi megemlékezésnek hagyományosan a Jelen Ház ad otthont.

A rendezvény háziasszonya, Bege Magdolna, a Nyugati Jelen főszerkesztője üdvözlő mondataiban kifejtette, hogy minden évben egy témát igyekeznek alaposabban elmélyíteni. Idén a választott téma A sajtó szerepe identitásunk megőrzésében címet viselte. Az evvel kapcsolatos gondolatokat a szervezők az eseményre készített kiadványban bocsátották a résztvevők rendelkezésére. A rendezvényen több mint félszáz újságíró, nyugalmazott zsurnaliszta, médiaszakember vett részt.

Böszörményi Zoltán arra emlékeztetett, hogy a médiának óriási a szerepe abban, hogy ezeréves ittlétünk ne szakadjon meg, s egy évszázad múlva is legyen olyan polgár, aki magyarul szólal meg ezen a vidéken. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő mindenkit arra biztatott, hogy bátran vallja meg nemzetiségét, használja anyanyelvét, mert az egyesült Európa jogilag biztosítja a szabad nyelvhasználatot, s csak idő kérdése, hogy az elképzelés az egyenlő jogú polgárokról valóra váljon.

Puskel Péter helytörténész előadása a másfél évszázados aradi magyar média szerepét elemezte az identitás megőrzésében, felelevenítette a különböző korszakokban tapasztalt nehézségeket, de a mindenkori bátor kiállást is.

Dr. Csermák Zoltán, az MTVA alelnöke a média szerepéről tartott magvas értekezést az anyanyelv ápolásában, konkrét példákkal illusztrálva a jelenlévő újságíróknak a megjelent, elhangzott kirívó hibákat, nyelvi vétségeket.

Az Izraelből érkezett Raphael Rebeka az ott megjelenő Új Kelet lap újságíró szerkesztője. Kifejtette: az Izraelben élő magyar zsidók számára a magyarság az egy önként vállalt identitás, ezért olyan pezsgő ott a magyar élet. Csak egy megható példa: a nyelvet már nem beszélő harmadik generáció számára több helyen működik a Mese által magyarul címet viselő magyar játszóház, hogy valamit kapjon a nagyszüleik, szüleik anyanyelvéből, hagyományaiból.

Dr. Borbély Zsolt a román hatalom által kilenc évtizede folytatott beolvasztási stratégiáról tartott előadást. Ez a stratégia hol erőszakos volt, hol pedig burkolt, mint az utóbbi években. Az erőszakos beolvasztási politika ellen a magyar kisebbség ellenállása nagyobb volt, a most alkalmazott stratégia ellen sokkal hatékonyabbnak bizonyul a hatalom szempontjából. Kiemelte a helytörténeti információk közlésének fontosságát, amelyek a kisebbségek azonosságtudatát erősítik.

Előadást tartott még Jámbor Gyula olvasószerkesztő a sajtószabadságról, valamint Chirmiciu András lapszerkesztő is.

Az előadásokat követő hozzászólások a taglalt téma egy-egy vetületére világítottak rá.

Ujj János

Hunyadi krónika

Hírek

. Vissza az elejére.

Felmentett kormányfelügyelők

A 2013/77-es sürgősségi kormányrendelet értelmében, a központi adminisztrációban dolgozó alkalmazottak 4%-át bocsájtják el. A kormány július elsején elhatározta 63 magasrangú állami köztisztviselő menesztését. Augusztus elsejétől a kormány főtitkársága 46 kormányfelügyelőt mentett fel 30 napos felmondási idővel. Köztük van Dézsi Attila, Hunyad megye egykori prefektusa, majd kormányfőtitkára is. Dézsi Attila 2005-2006-ban a Hunyad Megyei Prefektúra főtitkára, 2006-2009 között alprefektus, majd 9 hónapig kormányfelügyelőként Kovászna megyében dolgozott. 2010 januárjában mint prefektus visszatért Hunyad megyébe, ahonnan 2011 decemberében Bukarestbe helyezték, ahol a Boc-, majd az Ungureanu-kormáy főtitkára volt. 2012 májusa óta Hunyad megyében kormányfelügyelő volt. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelenleg a prefektusok és alprefektusok 70%-a nem kapta meg a magasrangú állami köztisztviselői státust, mert csak ideiglenes kinevezésük van. Ez alkalommal minden magyart menesztettek.

Kinevezték Lucian Heiuşt

regionális pénzügyi igazgatónak

Miután a kormány kénytelen volt engedni a temesváriak követelésének, kinevezték a dévai Lucian Heiuşt, a temesvári igazgatóság főnökének. Lucian Heiuş bizakodó, hisz az ottani kollégák régóta ismerik, tisztában vannak szakmai felkészültségével. 2005-2012 között jól vezette a Hunyad Megyei Pénzügyi Igazgatóságot. 2009-ig a liberális párt tagja volt, amikor átigazolt a PDL-be. Miután a tavalyi választásokon nem sikerült elnyernie a szászvárosi polgármesteri széket, visszatért a liberális pártba, és átvette az ANAF nyugati régiójának a vezetését. A regionális igazgatóságot ezután kell felépítenie, ami a számára egy igazi szakmai kihívás.

Egységes végkielégítés a bányászoknak

E hónap elején érvénybe lépett a Zsil-völgyi bányászok új kollektív munkaszerződése. E szerint megtarthatják minden eddigi kedvezményüket, a nyugdíjaztatásuk után is járó ingyenes havi szénadagot is. A 2014 végéig érvényes szerződés, vonatkozik a 3 bezárásra szánt bányában dolgozó közel 2.400 alkalmazottra is. Egyetlen újdonság a leépítés esetén járó végkielégítésre vonatkozik. Idéntől minden elbocsájtott bányász egyformán 32.500 lejes végkielégítést kap. Az idén 489 bányászt bocsájtanak el.

A XIII. IKE találkozó

Augusztus 1-4. között tartották meg Algyógyon a XIII. IKE-találkozót. A megnyitón Kató Béla erdélyi református püspök az elhívás felismerésének a fontosságát ismertette. Az idei IKE-tábor vezérfonalát Dávid története képezte. A találkozó egy-egy napján a délelőtti fórum-beszélgetések során végig- járták az elhívatás, a győzelem, a bukás és a megbocsájtás témakörét. A megbocsájtás volt a vasárnapi záró istentisztelet fő mondandója. A délutáni programokban sor került a sportvetélkedőkre, a láthatatlan színházra, a barkácsolásra, a koncertekre és a táncházra is. A koncerteken a szászrégeni Sófár zenekar és az érmelléki Élő Kövek ökumenikus keresztény ifjúsági zenekar vállalta a főszerepet.

Gitártábor Algyógyon

Kató Kata, az Algyógyi Ifjúsági Keresztyén Központ vezetője, az idei immár a VI. IKE-gitártáborról elmondja, hogy nemcsak a résztvevők, hanem a szervezők csapata is bővült. A Hunyad Megyei Ifjúsági Keresztyén Egyesület pályázta meg a Bethlen Gábor Alaptól az anyagi támogatást. Ez a tábor már rég nemcsak gitároktatásról szól. Beszélgetések, közös éneklés, tapasztalatok, élmények hozzák egymáshoz közelebb a fiatalokat. Az oktatás során a vezetők igyekeznek, hogy a technikán kívül a tudás elmélyítésére is sor kerüljön. A fiatalok érezzék meg, hogy a kultúra, az irodalom, a népzene, a klasszikusok nem holmi ellaposodott tárgyak, ezek ismerete nyújt lehetőséget a kibontakozásra. A záróestre az egyes csapatok jobbnál jobb műsorokkal jelentkeztek.

Ingyenes tábor középiskolásoknak

 

A Hunyad megyei pefektúra augusztus utolsó hetében ingyenes tábort szervez, az országban legjobban tanuló középiskolások számára. Minden megyéből egy diák érkezik, fejlesztési régiónként egy tanár kíséretében. A Déva melletti Őzike táborban 41 diák és 8 tanár fogadására készülnek. A diákokat a megyei tanfelügyelőségek választják ki. Dan Terteci, a prefektura kabinetfőnöke szerint, az ötlet a prefektúrától származik, kivitelezője pedig a Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság. Egy hét alatt a vendégek megtekintik a megye turisztikai látványosságait: a hátszegi dinoszaurusz-parkot, a Zsil-völgyi hegyi üdülőközpontokat, a dévai várat, a vajdahunyadi kastélyt és a dák várakat.

Leállították az Aqualand villanygenerátorát

Irimie Faur, a dévai Aqualand ügyvezető igazgatója szerint, augusztus másodikán a Kolozsvári Táblabíróság végleges döntése alapján leállították az élményfürdő villanygenerátorát és az áramtermelést átveszik a hőközpontok. Az élményfürdő üzemeltetése továbbra is folyamatos, egyetlen különbség csak az lesz, hogy az Aqualand elesik havi 200.000 lej bevételtől.

Megkezdték a generátor szigetelőfalakkal való körülkerítését és egy új környezetvédelmi engedély kikérését.

Gladiátorharcok Várhelyen

Augusztus 4-én, a dévai múzeum Nyílt napot szervezett 10-16 óra között Várhelyen, az egykori Ulpia Traiana Szármiszegetuza romjainál. Szármiszegetuza Hátszegtől mintegy 20 km-re fekszik nyugatra, a Bánságot Erdéllyel összekötő Erdélyi Vaskapu szomszédságában. Határában találhatók a római provicia fővárosának romjai. Nem szabad összetéveszteni Decebal dák király fővárosával, a szászvárosi hegyekben található Szármiszegetuza Regiával, amit a rómaiak leromboltak a dákok legyőzése után. Az utóbbi időben nagyobb hangsúlyt fordítottak a dák főváros népszerűsítésére.

A mostani rendezvényen a dévai és kolozsvári múzeumok szakemberei régészeti és történelmi információkat szolgáltattak a turistáknak. A program keretében 14 órától, a kolozsvári Virtus Antiqua civil szervezet gladiátor harcokat mutatott be a romoknál.

Dr. Hauer Erich

Krassó- szörény megyei hírek

Hírek

. Vissza az elejére.

HALOtalálkozó

Augusztus 24-én HALO találkozóra kerül sor Resicabányán, a Szent Vince közösség székházában, a Paul Iorgovici utcában. A találkozón Szilvágyi Zsolt kanonok, temesvár-józsefvárosi plébános tart előadást, délelőtt Istenkeresés a XXI-ik században címmel, délután 14.30 órakor kezdődő előadásának címe Bánsági hitélet a kommunizmus után. A találkozóról bővebb információkat Cziple Gunther helyi szervező szolgáltat a 0730-166677-es telefonszámon.

Jelentkezni lehet

A nemrégen átadott Idősek Napközi Otthonába jeletkezhetnek mindazok, akik az intézmény programjain szeretnének részt venni. A jelentkezéseket hétköznap a Szociális Osztályon lehet benyújtani, a Libertatii utca 18-22. szám alatt. Az írásos kérés mellett személyi igazolvány másolatot, nyugdíjszelvényt, pszichiátriai igazolást és háziorvosi igazolást kell benyújtani.

Júliusban történt

864.091 lej folyt be a helyi önkormányzat pénztárába adókból és büntetésekből július folyamán, 129.000 lejjel több, mint tavaly júliusban. 1359 személyit bocsátottak ki, 583-mal többet, mint egy hónappal korábban, 120 születési bizonyítványt, 46-tal többet mint júniusban, 73 házasságkötést, 20-szal többet, mint júniusban, 2 válást és 72 halálesetet.

Jegyek

649 pedagógus vett részt idén a titularizálási vizsgán megyénkben. Ionel Moatar inspektorátusi szóvivő szerint idén 10-es médiát nem ért el senki, tizenegyen kaptak 9 fölötti jegyet, ötvenketten 8-9 közöttit, a többiek ez alatti médiát értek el. Augusztus 9-12. között zajlik a meghatározatlan időre szóló állások elosztása, augusztus 14-én pedig a meghatározott időre szóló állások betöltése.

Ünnep

Két napig tartó könnyűzene és népzene koncertekkel ünnepelte fennállásának 17-ik évfordulóját a Resita Radio, és a Radio Romania 85 éves évfordulójára is emlékeztek. A hangos ünneplésre a Govondar negyedben, a Tricolor parkban került sor.

M.Bíró Júlia

Lugosi hírek 

Comments Off